Međunarodni dan trešanja 2019.-VIDEO

Dan trešnje 2019. Čenej

Firma Agro FertiCrop je 18. juna 2019. po treći put organizovala Međunarodni dan trešnje i ovom prilikom okupila značajan broj posetilaca iz Italije, Bugarske, Švajcarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Ljudi iz stručne javnosti, aktuelni i budući proizvođači, okupili su se u Čeneju sa istim ciljem – da nauče nešto novo o intenzivnoj proizvodnji trešanja na slabo bujnim podlogama i da čuju i vide na licu mesta kako izgleda projekat podizanja zasada trešnje po sistemu „ključ u ruke“ koji naša firma uspešno sprovodi u delo.

Učesnici su imali priliku da čuju o prednostima i značaju uvođenja najnovijih tehnologija uzgoja trešnje kroz pozdravnu reč dipl.inž.polj. Milutina Karasa (AFC), a gosti iz Italije Enrico Mazzon i Roberto Bolla govorili su o aktuelnom stanju u proizvodnji trešnje u Italiji i mogućnosti otkupa.
Izazove u gajenju trešnje koje je nosila ova godina predstavila je dipl.inž.polj. Bojana Brestovac (AFC).
Dipl.inž.polj.Ivan Marković (AFC) je upoznao učesnike sa primenom meteoroloških stanica sa specijalizovanom opremom u proizvodnji voća, a Aleksandar Petrović iz firme “Sena” Kragujevac, je predstavio hidrokuler i rashladne sisteme u voćarstvu.

Posetioci su imali prilike da vide i potpuno opremljeno otkupno mesto koje podrazumeva hidrokuler, hladnjaču i sortirku, koja ima za cilj dobijanje finalnog proizvoda – upakovane sortirane trešnje prve i premium klase, koje zadovoljavaju sve standarde potrebne za izvoz na zapadno tržište.

Organizovan je obilazak voćnjaka gde su posetioci dobili odgovore na pitanja o samoj proizvodnji i imali priliku da se uvere u vrhunski kvalitet ploda. Svi prisutni bili su puni pozitivnih utisaka, a fotografije sa manifestacije možete videti u nastavku.