Međunarodni dan trešanja 2018. u Čeneju – VIDEO

13. juna 2018. na imanju domaćina Vladimira Popića u Čeneju, Agro-Ferticrop je organizovao drugi Međunarodni dan polja trešanja. Ovo dešavanje je okupilo oko 150 zainteresovanih proizvođača iz Srbije i susednih zemalja koji već proizvode trešnju ili planiraju da podignu savremeni zasad trešanja.
Cilj okupljanja je bio da se proizvođači i stručna javnost upoznaju sa prednostima i značajem uvođenja najnovijih tehnologija uzgoja trešnje, ali i da se informišu o svim aspektima proizvodnje, kao i o problemima koji se mogu javiti u savremenoj proizvodnji trešnje. Proizvođači su imali priliku da obiđu zasad trešanja u drugoj i trećoj godini, kao i zasad u drugoj godini koji je u „fruit cage“ sistemu, odnosno potpuno zatvoren i zaštićen protivgradnom i anti-insekt mrežom.
Sem proizvodnog dela, pokazali smo i budući otkupni centar koji smo prošle godine najavili, a koji podrazumeva i Unitec sortirku za trešnju, jedinstvenu u Srbiji. Veoma značajna karika u proizvodnji trešnje koju smo približili ljudima ovom prilikom jeste uvođenje Global GAP standarda, kao i manipulacija ploda nakon berbe koja podrazumeva otkup, hlađenje, sortiranje, skladištenje i prodaju, kao krajnji cilj proizvođača. Na temu otkupa i prodaje reč je imao gost iz Italije, gospodin Roberto Nari, čija firma se bavi otkupom trešnje za evropsko tržište i koji je pohvalio proizvodnju trešanja u Srbiji u modernoj tehnologiji, koju vode agronomi AFC i izrazio svoju zainteresovanost za trešnje prve klase proizvedene u Srbiji.

U foto galeriji i video prilogu u nastavku pogledajte kako je to izgledalo i šta stručnjaci misle o perspektivi gajenja trešanja u Srbiji.