AFC ugostio delegaciju iz Italije

U subotu 30. juna firma Agro-FertiCrop bila je domaćin gostima iz Italije. Grupu od preko 30 članova činili su ljudi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, pre svega jabuke, trešnje, vinove loze, breskve, maslina, ali i predstavnici hemijskih kuća, zadruga, savetodavci i stručnjaci u različitim sferama poljoprivrede.
Prva destinacija bio je savremeni zasad trešnje na slabo bujnoj podlozi Gisela 5, koji je posađen 2016. godine na Čeneju. Preneli smo im svoja iskustva o proizvodnji trešnje, a Italijani su bili pozitivno iznenađeni izgledom voćnjaka i dosadašnjim razvojem biljaka. Pitanja su bila brojna i veoma konkretna, a ticala su se različitih mera koje se preduzimaju u voćnjaku, kao i prihrane i same zaštite. Da zaokružimo priču o trešnji, odveli smo ih u otkupni centar gde se nalazi Unitec sortirka sa dve linije, jedinstvena u Srbiji, a prilično retka i u Italiji.
Sledeća destinacija bila je Aldahra na Fruškoj Gori, jedan od najvećih i najstarijih savremenih zasada jabuke podignut 2010. godine, gde nas je dočekao agronom koji je od prvog dana u voćnjaku, Marko Prelić. Marko je otvoreno razgovarao sa Italijanima o proizvodnji jabuke u Srbiji, uz obilazak samog voćnjaka, hladnjače i sortirke. Najupečatljiviji momenat je bio izlazak na terasu sa koje puca pogled na preko 130ha voćnjaka pod protivgradnom mrežom, sve na jednom mestu i besprekornog izgleda.
Iz voćnjaka smo došli u Irig, gde smo im ponosno predstavili Grow rasad, firmu po svemu jedinstvenu u Srbiji i okolini, koja obuhvata staklenik i najsavremeniju proizvodnju rasada u hidroponiji, kao i hidroponski uzgoj salate na stolovima. Svaki korak, od setve do gotovog proizvoda je objašnjen i demonstriran na licu mesta, a grupa Italijana nije krila oduševljenje prikazanom proizvodnjom, jedinstvenom u regionu.
Grupa iz Italije, kao i mi, smo bili i više nego zadovoljni danom koji smo zajedno proveli, mestima koje smo obišli i proizvodnjom sa kojom smo ih upoznali. Italijani su otišli puni pozitivnih utisaka, a AFC je predstavio Srbiju kao poljoprivrednu zemlju koja ima potencijal i koja pokazuje odlične rezultate u savremenim tehnologijama.

U nastavku možete pogledati slike: